De zomertentoonstelling in het Betje Wolff Museum is een presentatie over schrijven die zowel verbazing als herkenning zal oproepen. Herkenning – zeker bij de ouderen onder ons – als we het schoolhoekje zien met het bord, de bankjes en de grote letterkaart. De kroontjespen, schoolschriften met dubbele lijntjes, inktpotten, o wat was leren schrijven toch moeilijk! Met veel oefening lukte het de meesten van ons uit de aangeleerde schrijfmethode een persoonlijk handschrift over te houden.

Maar hoe ging dat vroeger in zijn werk? Schoolgaan was voor kinderen in de Beemster immers maar bijzaak want meehelpen op het land konden zes- tot twaalfjarigen heel goed en dat was toch noodzakelijk om als gezin te overleven? En de wegen, die waren toch onbegaanbaar van oktober tot mei? Allemaal waar, maar de vijf tot zeven Beemster schoolmeesters leerden hun kinderen in de achttiende en negentiende eeuw bijna allemaal lezen en schrijven. Van dat leren schrijven heeft het Historisch Genootschap Beemster een opmerkelijk grote en rijke variatie voorbeelden in zijn collectie. Voor het eerst in onze museumgeschiedenis putten we ruimschoots hieruit. Maar ook meester Cornelis Eenhuizen van de school in Westbeemster zal u versteld laten staan. En hoe zag het handschrift van Betje Wolff er eigenlijk uit?

Museum Betje Wolff is geopend van 1 mei tot 1 november:
dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur
zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur

Van 1 november tot 1 mei:
iedere zondag van 14.00-17.00 uur
Eerste en tweede Paasdag geopend van 12.00-17.00 uur